search
top

I love comments!

Een van de belangrijkste motivators om te (blijven) bloggen is het krijgen van reacties op de blogposts die ik doe. Dat geeft mij het gevoel dat mijn input gewaardeerd wordt, mensen mij feedback geven en het interessant vinden wat ik schrijf. Zonder dat, en natuurlijk nog een aantal andere dingen, is er voor mij al snel niets meer aan. Om de lurkers van je blog aan te zetten tot reageren heb ik wat nuttige tips verzameld.

1. Schrijf waar mensen iets over te zeggen hebben
Ik begin bewust bij deze tip omdat wanneer je deze niet doorhebt alle andere tips weinig zin hebben. Schrijf interessant! Dat je naar de WC bent geweest of dat je vandaag zo’n leuke dag hebt gehad op school vind iedereen niet zo boeiend. Tuurlijk, die blogs mogen en moeten er soms ook zijn, al was het alleen maar om je mentor tevreden te houden ;) . Maar wil je dat mensen √ºberhaupt iets te reageren hebben, zorg dan dat er een element van discussie in voor komt. Geef je mening over een bepaald onderwerp, een vraagstuk, een stuk software, een product, reclamecampagne of gebeurtenis uit het nieuws. Daar hebben mensen vaak ook zelf wel iets over te zeggen, ervaring mee, vragen over of een visie op.

2. Moedig aan tot discussie
Sommige mensen hebben bewust een extra duwtje in de rug nodig. Je mening geven wordt immers vandaag de dag vaak genoeg de kop ingedrukt, dus kijken sommigen wel uit voor ze hun bek opentrekken. Open de discussie aan het einde van de artikel dus met zitten als ‘wat vind jij hiervan?’, ‘wat denken jullie hierover?’, ‘wie heeft hier meer ervaringen mee?’ enzovoorts. Dan stel je de bezoeker dus een vraag, iets wat mensen sneller aanzet tot het beantwoorden daarvan. Natuurlijk, als jij drie kantjes volschrijft met jouw mening over Hyves, mag je er vanuit gaan dat mensen snappen dat jij open staat voor anderen hun mening. Toch ziet niet iedereen dat zo.

3. Ga niet moeilijk lopen doen
Op een of andere manier willen nog steeds heel veel blogs controle over hun bezoekers. Sowieso, op heel veel sites is het eerder regel dan uitzondering dat je je dient te registreren om gebruik te maken van hun diensten. Al dat oeverloze (gratis) geregistreer… Het heeft er zelfs toe geleid dat er sites als BugMeNot werden opgericht om deze nodeloze registraties te omzeilen. Gebruik het zelf ook regelmatig.
Zorg er daarom bij je weblog voor dat mensen zonder registratie reacties kunnen plaatsen. Dan is de drempel om even iets te laten weten lager dan wanneer er weer een registratieproces doorlopen moet worden. Al dan niet gratis en onder de minuut voltooid.

4. Integreer nieuwe artikelen met andere kanalen
Wat ik vroeger altijd deed was in mijn MSN-naam laten weten wat het laatste bericht was op mijn weblog. Zo kon iedereen als een soort krampachtige RSS-feed zien of ik weer wat te melden had zonder dat ze naar m’n weblog hoefden te gaan. Vandaag de dag hebben we inderdaad RSS feeds, ook deze blog heeft er √©√©n. Laat deze feed in Mail, een reader of in de bookmarks balk van je browser zetten door iedereen die maar wil zodat ze direct weten wanneer er een update is. Dan gaan ze er doelgericht heen en zijn ze sneller geneigd op dat bericht te reageren.
Een andere tip, meer gericht op het aantrekken van bezoekers, is het integreren met Twitter. Even laten weten dat je weer wat geschreven hebt op Twitter zorgt voor een hoop nieuwsgierige mensen, die dan weer kunnen reageren. Het mooie is dat dit geheel automatisch voor je gedaan kan worden. De wonderen van plugins :) .

5. Beloon je commentators
Het kan mensen enorm stimuleren om vaker te reageren als je hun inzet beloond met een vermelding van hun naam bij ‘meeste reacties geplaatst door‘ of ‘laatste 5 reacties:’. Ik kan het zelf nog niet integreren omdat ik nog geen widget-ready thema heb of een thema met fatsoenlijke twee kolommen structuur. Maar daar duik ik nog wel een keer in.

6. Wijs ze op follow-ups
Reacties op reacties verliezen vaak haar nut omdat degene waar op gereageerd wordt niet zo snel meer terugkomt bij dat artikel. Het kan daarom handig zijn om mensen de mogelijkheid te bieden een E-mail te ontvangen bij follow-ups, oftewel reacties na die van henzelf. Subscribe to comments plugin doet precies dat.

7. Laat weten dat je er bent
Net als jij het leuk vindt om reacties te krijgen op je berichten vinden bezoekers dat net zo. Laat dus weten dat je hun reacties leest door daar weer op te reageren. Zo houd je de discussie levendig en geeft het jou weer een manier om nieuwe inzichten of vragen aan te voeren waar de anderen weer wat op te zeggen hebben. En met de plugin bij punt 6 heb je ook grote kans dat mensen terugkomen als jij op ze reageert.

8. Geef niet direct alles prijs
WordPress heeft een hele mooie knop tijdens het schrijven van je artikelen die luistert naar de naam ‘split post with More tag’. Dit zorgt ervoor dat in RSS-feeds en op je blog zelf alleen de tekst voor het scheidingsteken wordt weergegeven. Zo kun je een inleidend verhaaltje geven over het onderwerp en de rest op de pagina van het artikel zelf tonen. Naast dat het meer bezoekers trekt (indien de inleiding uitnodigend genoeg is) is het bijna altijd zo dat je alleen kunt reageren op de pagina van het artikel zelf. Als ze daar toch al moeten zijn om het hele artikel te lezen, dan is de drempel om even wat van je te laten horen net wat lager dan dat ze nog een keer moeten doorklikken.

Bedenk dat niet ieder bericht gelijk tientallen reacties hoeft te krijgen, dat komt ook weer verkeerd over. Maar een gezond aantal voor werk wat je doet is niets mis mee. Een weblog waar nooit iemand op reageert ziet er vergeten en verlaten uit. En dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor het aantal bezoekers dat je krijgt.
Welke technieken gebruiken jullie allemaal om meer bezoekers dan wel reacties te krijgen op je weblog artikelen? Of geven jullie niet om reacties en is jullie blog meer een uitlaatklep? Ik ben benieuwd!

6 Responses to “I love comments!”

 1. Ik schrijf gewoon korte artikelen, zelf dwaal ik snel af en heb ik het al lang begrepen waar iemand over post, daarom schrijf ik altijd kort en bondig.

  Daarbij komt dat ik meestal blog over dingen die ik mee maak. Het echte verhaal is veel waardevoller dan een stukje tekst op internet. Als ik niet oeverloos uitweid op mijn blog, heb ik nog wat te vertellen ;)

 2. Jeroen Gerth says:

  Ikzelf ben nog niet zo lang een blogger. Echter als ik naar mijn laatste artikel kijk http://www.jeroengerth.nl/?p=21 dan heb ik het gevoel dat ik wel aardig in de buurt kom. Ik stel zelfs ook een vraag op het eind. :)

  Die plugin moet ik even proberen. Tnx voor de tip.

 3. Dani'el says:

  Ik ben eigenlijk meer van het twitter….. Maar toegegeven, een Weblog kan bij genoeg interesse zeer nuttig en verhelderend zijn. Ik zou wat meer moeten bloggen over mijn leven in het CMD landschap…

 4. Coen says:

  @dani’el ja of over dingen waar je goed in bent. Iedereen heeft wel een talent of een gebied waar hij of zij veel vanaf weet. Deel die kennis! Ik zou het bijvoorbeeld heel leuk vinden om de artiest / tekenaar in jou te zien bloggen!

 5. joke lunsing says:

  hallo Coen,

  Bedankt voor je tips. Je helpt mij hier echt mee. Voor mij is bloggen en twitteren wennen en kan ik onzeker worden van het tempo waarmee jij/jullie alles doen. Ik neem mijn tijd door de komende periode te gaan verkennen en door het te doen. Bedankt ik leer van je.

 6. Coen says:

  @joke fijn iets voor je te kunnen betekenen! Ik leer ook veel van jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

top